عمر موی سر چه قدر است؟
مو تاثیر زیادی بر زیبایی چهره افراد دارد، بنابراین چنانچه عمر موی سر مشخص باشد، به روشهای حفظ سلامت مو و پیشگیری از ریزش آن نگاه دقیقتری افراد دارند، با توجه به تاثیری که موها بر زیبایی چهره دارند
بنابراین همه افراد سعی بر این دارند که در وضعیت مطلوبی موهای خود را حفظ کنند، اما عمر مو ثابت نیست و بین ۲ تا ۷ سال متغیر میباشد.
بعد از پایان عمر هر تار مو، تار موها از پوست سر جدا شده و دچار ریزش میشود، در طولانی ترین حالت، عمر موها ۷ سال میباشد، بنابراین به این نتیجه میرسیم که موها دارای رشد دائم و پیوسته میباشند و چنانچه غیر از این صورت بود، همه افراد دچار کچلی و تاسی میشدند.
هر تار مو دارای سه فاز در طول چرخه خود میباشد
۱- فاز اول
این فاز آناژن نام دارد که در این فاز به اندازه یک سانتیمتر هر تار مو در ماه تقریباً رشد میکند.
۲- فاز دوم
این فاز کاتاژن نام دارد، که در این فاز در هر زمان ۳ درصد از کل تارهای مو قرار دارد و مدت زمان آن ۲ تا ۳ هفته میباشد.
۳- فاز سوم
این فاز تلوژن نام دارد، که ۶ تا ۸ درصد از کل تارهای مو در هر زمان در این فاز قرار دارد و مدت زمان آن ۱۰۰ روز میباشد، که برای موهای بدن این مدت زمان طولانیتر میباشد، با جدا شدن تار مو در این مرحله ماده سفید رنگ که به صورت تودهای میباشد، را مشاهده خواهید کرد.
اما تار موها دارای مراحل رشد و ریزش مستقلی هستند و به طور معمول وضعیت تاسی کامل هیچ وقت به وجود نمیآید زیرا هر زمان که تارهای مو دچار ریزش میشود تارهای موی دیگر جایگزین آنها شده و رشد خود را آغاز میکند اما در صورتی که تمامی موارد ذکر شده به خوبی در نظر گرفته شود و در حفظ سلامت موها بکوشید موهای پرتراکم خواهید داشت که این موضوع باعث افزایش اعتماد به نفس و پیشگیری از افسردگی در برخی افراد نیز میشود.
عوامل مختلفی بر قدرت رشد موها تاثیرگذار است از این عوامل می توان موارد
۱- ژنتیک
ویژگیهای ژنتیکی از جمله عوامل تاثیر گذار بر رشد موها است که در افراد متفاوت است. برخی افراد دارای موهایی با رشد سریعتر هستند، در حالی که دیگران موهایی با رشد کندتری دارند.
۲- سن
با پیشرفت سن، معمولاً سرعت رشد موها کاهش مییابد. افراد جوانتر ممکن است موهایی با رشد سریعتری داشته باشند.
۳- جنسیت
معمولاً مردان رشد موهای آن ها نسبت به زنان بیشتر می باشد.
۴- تغذیه
تغذیه نامناسب میتواند بر رشد موها تأثیر بگذارد. مصرف کمی از مواد مغذی مثل پروتئین، آهن، و ویتامینها ممکن است باعث ضعف موها شود.
۵- سلامت کلی
برخی عوامل سلامتی مثل استرس، بیماریها، یا داروها نیز میتوانند بر رشد موها تأثیر بگذارند.
به طور معمول، میانگین رشد موهای سر حدود ۰.۵ تا ۱.۵ سانتیمتر در ماه است. اگر از رشد موهایتان ناراضی هستید یا مشکل خاصی دارید، مشاوره با پزشک یا متخصص مو و پوست میتواند به شما کمک کند و راهکارهای مرتبط را پیشنهاد دهد.
ریزش چند تار مو در روز طبیعی است؟
ریزش تعدادی از موها در طول روز به طور طبیعی و روزانه رخ میدهد. این مقدار میزانی نسبتی است و میتواند در افراد مختلف متفاوت باشد. معمولاً، افتادن ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو در روز به عنوان معمولی در نظر گرفته میشود.
به طور کلی چنانچه در طول روز بین ۵۰ تا ۱۰۰ عدد تار مو دچار ریزش شود، این موضوع طبیعی میباشد. در بعضی روزها، میزان ریزش به طور موقت بیشتر از این مقدار شود که در اصطلاح به آن تلوژن افلویوم گفته میشود که در این نوع اختلال، موها به صورت موقت دچار ریزش میشود و بیشتر دلیل آن استرس ناگهانی میباشد و درمان آن با مصرف خوراکیهای مکمل پوست و مو، شامپوها و تونیکها امکانپذیر میباشد.
از مکملهای پوست و مو میتوان هیروژن و بیوتین را نام برد که تاثیر بسزایی در کنترل تلوژن افلویوم دارد، در صورتی که ریزش موها به دلیل سوء تغذیه باشد، میتوان با مصرف ریز مغذیهایی مانند زینک و بیوتین این ریزش مو را درمان نمود. گاهی افراد به منظور درمان ریزش مو از فرآوردههای حاوی ماینوکسیدیل استفاده میکنند، که ماینوکسیدیل باعث تاثیر بر هورمون آندروژن شده و همچنین جریان خون را به صورت موضعی افزایش میدهد، اما چنانچه مصرف آن قطع شود، باعث ریزش مو با شدت بیشتری خواهد شد بنابراین پزشکان مصرف این فرآورده را توصیه نمیکنند.
در برخی موارد، میزان ریزش موها ممکن است بیشتر شود، اما اگر شما احساس میکنید که ریزش موهایتان بسیار زیاد شده یا به نظر میرسد که موهای شما ناگهانی دچار ریزش میشوند، بهتر است با یک پزشک یا متخصص مو و پوست مشورت کنید. این میتواند نشانه مشکلاتی مانند نقص تغذیه، اختلالات هورمونی، یا مشکلات دیگر در پوست و مو باشد که نیاز به تشخیص و درمان دارد.
رشد مو از کجاست؟
موها از یک ساختار پوستی به نام فولیکول مویی (hair follicle) رشد میکنند. این فولیکولها در سطح پوست قرار دارند و داخل پوست تا عمقی تا فاکتور زیرین تغذیه میشوند. این فولیکولها پوششی مخاطی دارند که در زیر سطح پوست قرار دارد و مو را در داخل پوست حفظ میکند.
پس از تغذیه و رشد درون فولیکول، سلولهای مویی تشکیل میشوند و به صورت پیوسته به بیرون پوست رشد میکنند. به این ترتیب، موها به طور طبیعی از فولیکول مویی خارج میشوند و رشد میکنند. این فولیکولها به ویژه در سر و پوست سر به تعداد بسیار زیادی وجود دارند.
بنابراین، موها از فولیکولهای مویی درون پوست شما رشد میکنند و این فولیکولها به طور طبیعی در سرتان موجود هستند.
به طور کلی از ناحیهای به نام پیازچه رشد مو صورت میگیرد و با توجه به موردی که در بالا ذکر کردیم چرخه زندگی تارهای مو، دارای سه مرحله آناژن، کاتاژن و تلوژن میباشد که مرحله آناژن، فاز رشد فعال تارهای مو میباشد، که به طور معمول در حدود ۴ سال طول میکشد.
ناحیهای به نام بالب مو درون فولیکول مو قرار دارد که سلولهای لایه زاینده در این محل حضور دارند و ایت ناحیه محل اصلی رویش مو میباشد، از موارد تاثیرگذار بر رشد این سلولها بیوتین، هیروژن و فولات میباشد که باعث فعال شدن فاز رشد مو یا آناژن میشود، با توجه به اینکه ماده اصلی تشکیل دهنده سلولهای موکراتین میباشد، به تدریج قشر تارهای مو را، این بافت کراتینه میسازد.
تعداد تار مو در هر سانتی متر مربع
تعداد تارهای مو در هر سانتیمتر مربع پوست به نام تراکم مو شناخته میشود و در افراد مختلف متغیر است. تراکم مویی پوست به عواملی مانند ژنتیک، نژاد، سن، جنسیت و سلامت کلی بستگی دارد.
به طور معمول، تراکم مویی پوست سر بیشتر از دیگر مناطق بدن است و در حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ تار مو در هر سانتیمتر مربع قرار دارد. این تراکم مویی در مناطق دیگر بدن ممکن است کمتر باشد.
لطفاً توجه داشته باشید که این تراکمها تقریبی هستند و ممکن است در افراد مختلف متغیر باشند. همچنین، تغییرات در تراکم مو ممکن است به دلیل عواملی مانند ریزش مو، پیری، یا اختلالات پوستی رخ دهد.
به طور کلی از دلایل ریزش مو میتوان به موارد زیر اشاره کرد
۱- کم آبی بدن
آب باعث هیدراته نگه داشتن بدن شده و تاثیر بسزایی در سلامت موها دارد، بنابراین حداقل روزانه به میزان ۸ لیوان آب بنوشید، تا باعث شفاف شدن بدن و سلامت کلیه و بدن شود، همچنین از ریزش موها جلوگیری کند، علاوه بر این مصرف سبزیجات و میوههای تازه نیز باعث جلوگیری از ریزش مو خواهد شد.
۲- عدم مراقبت از مو و بستن غیر اصولی آنها
یک امر رایج به منظور آراسته کردن موها در بین خانمها بستن آنها میباشد، اما چنان چه بستن موها به صورت غیر اصولی انجام گیرد، باعث ریزش موها خواهد شد، همچنین استفاده از شامپوهای غیر استاندارد و رنگ مو و ابزارهای حرارتی مانند اتو مو و سشوار، حمام با آب بسیار داغ، شانه کردن موها در حمام، شستشوی نادرست موها و استفاده از نرم کنندههای بیکیفیت، از دلایل ریزش مو می باشد، بنابراین برای موهای خود با توجه به جنس آنها مناسبترین شامپو را انتخاب کنید، قرارگیری در جلوی نور آفتاب به مدت طولانی و یا سرمای شدید باعث آسیب به موها میشود، بنابراین از انجام این عوامل خودداری کنید و به آرامی و با برس مخصوص موهایتان را شانه بزنید.
۳- ابتلا به برخی بیماریها
برخی بیماریها مانند آلوپسی آرائاتا، سرطان، لوپوس سندروم تخمدان پلی کیستیک، اختلال روانی تریکوتیلومانیا و استرس و افسردگی باعث ریزش مو میشود، بنابراین چنانچه ابتلا به این بیماریها تشخیص داده شد، به منظور درمان ریزش مو ابتدا به درمان این بیماریها بپردازید، اصولاً این بیماریها با تجویز داروهای مناسب، انجام فعالیتهای ورزشی و رژیم غذایی مناسب درمان خواهند شد.
۴- تغییرات هورمونی
اختلالات هورمونهای بدن یا کم کاری تیروئید باعث ریزش موهای شما میشود، به منظور تشخیص تغییرات هورمونی بدن و کم کاری تیروئید باید آزمایش خون صورت گیرد، که با تشخیص این مشکل، با تجویز و توصیه پزشک این مشکلات با مصرف دارو حل میشود.
۵- عدم رژیم غذایی مناسب
به منظور افزایش سلامت موها و جلوگیری از ریزش آنها، یک رژیم غذایی مناسب الزامی میباشد، رژیم غذایی باید حاوی مواد معدنی، ویتامین B،پروتئین و آهن باشد و در صورتی که بدن با کمبود پروتئین و ویتامینها مواجه شود، منجر به ریزش مو خواهد شد، همچنین فقر آهن در خون رسانی به سر، باعث اختلال شده و در نهایت منجر به ریزش مو میشود. به منظور جلوگیری از ریزش مو مصرف مکملهای حاوی آهن و ویتامینهای گروه B بسیار تاثیر گذار میباشد، همچنین در رژیم غذایی انواع مواد غذایی مانند تخم مرغ، هویج، جگر، حبوبات، اسفناج و گوشت استفاده شود.
۶- آسیبهای جسمانی
یکی دیگر از دلایل ریزش موها، آسیبهای جسمانی میباشد که به مرور باعث ضعیف شدن بدن و ریزش موها خواهد شد، عواملی مانند جراحی، تصادف و انواع ویروسها منجر به شوک جسمی شده و در نهایت ریزش مو را به همراه دارد، به دنبال بهبود و تقویت سلامت بدن، در اکثر مواقع ریزش ناشی از آسیبهای جسمانی قابل درمان میباشد.
۷- مصرف زیاد ویتامین آ
گاهی مصرف بیش از اندازه مکملها، باعث ریزش مو میشود، از این مکملها میتوان ویتامین آ را نام برد که بر ریزش مو بی تاثیر نیست، در روزمصرف مجاز این ویتامین ۵۰۰۰ واحد میباشد و چنانچه بیش از این اندازه مصرف شود، باعث ریزش موها خواهد شد، بنابراین به منظور جلوگیری از ریزش موهای خود مصرف این ویتامین را به تعادل برسانید.
۸- کاهش شدید ناگهانی وزن
در صورتی که افراد به دلیل عدم رعایت رژیم غذایی مناسب و رژیمهای لاغری بدن آنها ویتامینها و مواد معدنی زیادی را از دست دهد، این موضوع باعث ریزش شدید موها خواهد شد، بنابراین چنانچه قصد کاهش وزن خود را دارید باید رژیم غذایی شما به صورت اصولی انجام گیرد و تمامی ویتامینها و مواد مغذی بدن را فراهم کند، در واقع رژیم غذایی غیر اصولی نوعی آسیب جسمی میباشد، در کنار رژیم غذایی لاغری باید انجام فعالیتهای ورزشی، نیز صورت گیرد تا از آسیب جسمانی جلوگیری شود.
جهت دریافت نوبت و مشاوره رایگان با کلینیک کاشت و زیبایی بیمارستان عرفان نیایش با ما در ارتباط باشید:
۶ –۰۲۱-۴۹۷۹۶۲۶۴ (تماس از سراسر کشور)
مشاوره وات ساپ
کاربرد موی سر انسان
موهای سر انسان به دلایل متعددی مهم و کاربردی هستند
۱- حفاظت
موهای سر به عنوان یک پوشش محافظی برای پوست سر عمل میکنند. آنها از پوست سر در مقابل اشعه مستقیم آفتاب، خشکی و سایر عوامل محیطی محافظت میکنند.
۲- حرارت
موهای سر نقشی در حفظ حرارت بدن انسان دارند. آنها میتوانند گرما را از بدن دفع کرده و در تنظیم دمای بدن کمک کنند.
۳- احساسات
موهای سر همچنین میتوانند احساسات را منعکس کنند. برای مثال، تغییر در طراحی یا رنگ مو ممکن است به عنوان یک اختلافات فرهنگی و اجتماعی تلقی شود.
۴- زیبایی
موهای سر به عنوان یک عنصر زیبایی بسیار مهم در بسیاری از فرهنگها و جوامع در سراسر جهان مورد توجه قرار میگیرند. مراقبت از موها و استفاده از مدلهای مختلف مویی برای افراد بخصوص در زمینه مد و زیبایی معمول است.
۵- تشخیص و بهبود سلامت
موهای سر میتوانند نشانگر برخی مشکلات سلامتی باشند. برای مثال، تغییرات در سلامت موها ممکن است به اختلالاتی مثل شل شدن موها، ریزش غیرعادی، یا تغییرات در رنگ مو اشاره کنند که نیاز به توجه پزشکی دارند.
به طور کلی، موهای سر انسان نقشهای مهمی در حفاظت از پوست سر، احساسات، زیبایی و سلامت ایفا میکنند و برای بسیاری از افراد اهمیت زیادی دارند.
تاثیر موها در ایجاد ایمنی در برابر ورود عوامل بیماری زا به گونهای میباشد، که گاهی تراشیدن موها باعث ایجاد عفونتهای پوستی میشود و همچنین در بعضی مواقع ازدیاد حساسیت و واکنشهای درماتیت را به همراه دارد، به خصوص در نواحی از پوست بدن که حساسیت آن بالاتر میباشد، علاوه بر این موها به عنوان ایفا کننده نقش در انتقال پیامهای حسی از محیط خارج به سیستم اعصاب محیطی را دارند.
این موضوع به قدری با اهمیت میباشد، که افراد چاق نسبت به افراد دیگر میزان رویش بدن آنها کمتر میباشد و این موضوع به دلیل بالا بودن سطح استروژن در بدن آنها میباشد، بنابراین به منظور برخورداری از موهای سالم باید رژیم غذایی مناسبی برای افراد انتخاب شود، که این رژیم غذایی باید حاوی فیبر، پروتئین و زینک باشد و همچنین انجام فعالیتهای بدنی منظم و تمرینات ورزشی به شدت بر سلامت پوست و مو تاثیرگذار است.
تخمین تعداد موهای سر
تخمین دقیق تعداد موهای سر یک فرد بسیار دشوار است زیرا این تعداد به عوامل مختلفی از جمله ژنتیک، سن، جنسیت و تاریخچه فردی وابسته است. بیشتر انسانها دارای میلیونها موی سر در مرتبههای مختلف رنگ، ضخامت و طول هستند.
معمولاً افراد با موهای روشنتر تعداد بیشتری از موها دارند و افراد با موهای تیرهتر معمولاً موی کمتری دارند. همچنین، تغییرات در تراکم موها در مختلف مناطق سر (مانند میانی، زمینهای، و دیگر مناطق) متفاوت است.
تا به حال تلاشهایی برای اندازهگیری دقیق تعداد موهای سر انجام شده است، اما این کار بسیار مشکل و زمانبر است. به عنوان یک اندازهگیری تخمینی، تخمین زیر به عنوان مرجع معمولی برای تعداد موهای سر ارائه میشود.
بر اساس تعداد، تارها موی طبیعی شمارش میشود اما چنانچه جراحیهای ترمیمی موی سر انجام شود، دستهبندی تارهای مو بر اساس تعداد گرافت های مو میباشد که هر گرافت مو از ۲ تا ۶ تار مو تشکیل شده است.
به طور متوسط پوست سر یک انسان در حدود یک میلیون تار مو دارد که در ناحیه پوست کف سر از این تعداد یک ۱۰۰ هزار فولیکول مو قابل مشاهده میباشد، که در طول عمر این تعداد فولیکول یا تار مو افزایش نمییابد به طور کلی به تعداد فولیکولهای مو در طول عمر اضافه نمیشود، اما با افزایش سن برعکس آن روی داده و موها دچار ریزش میشود و سرعت رشد آنها نسبت به ریزش آنها کمتر میشود، اما برخی افراد بر این باورند که به منظور افزایش تعداد تارهای مو تراشیدن موها تاثیرگذار میباشد، اما دلیل علمی برای اثبات این موضوع وجود ندارد. تراشیدن مو تنها باعث افزایش ضخامت تار مو میشود به همین دلیل موها نسبت به قبل موها حجیمتر نشان داده میشود.
لطفاً توجه داشته باشید که این تخمینها تقریبی هستند و ممکن است در افراد مختلف متغیر باشند.
مردان روزی چند تار مو از دست می دهند؟
ریزش مو در مردان متغیر و از فرد به فرد متفاوت است. میزان ریزش مو در مردان به عوامل مختلفی مانند ژنتیک، سن، سلامت کلی، و عوامل محیطی وابسته است.
به طور معمول، مردان میتوانند روزانه تعدادی مو را از دست دهند. این تعداد میتواند متغیر باشد و از چند تار تا چند ده تار مو در روز باشد.
ریزش مو در مردان به عنوان یک پدیده طبیعی و روزمره در نظر گرفته میشود.
مانند سایرین مردان نیز در ناحیه پوست کف سر روزانه بین ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو را از دست میدهند، پس از رسیدن به سن ۵۰ سالگی ممکن است سرعت این ریزش بیشتر شود، یکی از عواملی که بر این ریزش تاثیرگذار میباشد، تاثیرات نامطلوب هورمون آندروژن میباشد که باعث ریزش موی ارثی میشود، که در بدن مردان این هورمون به میزان بیشتری میباشد و بر فولیکولهای مو تاثیرات بسیار نامطلوبی دارد.
در واقع این هورمون بر سلولهای لایه زاینده فولیکول باعث کاهش خونرسانی میشود، در نتیجه بافت فولیکول مو به صورت تدریجی دچار تخریب میشود.
اگر تعداد موهایی که از دست میدهید بیشتر از حد معمول به نظر میآید یا به عواملی مانند چربی موها، خارش، یا تغییرات غیرعادی در موها همراه باشد، بهتر است با یک متخصص پوست ومو مشورت کنید تا علت ریزش موهای خود را تشخیص دهید و در صورت لزوم درمان مناسب را دریافت کنید.
کلام اخر
زمانی که عمر موی سر به پایان میرسد، ریزش مو اتفاق میافتد، که این موضوع امری طبیعی میباشد و با ریزش تار موهای جدید، جایگزین آن میشود معمولاً بین ۲ تا ۷ سال، ریزش موی طبیعی پس از رویش اولیه مو رخ میدهد، بنابراین به طور معمول بین ۲ تا ۷ سال عمر موی سر میباشد ریزش ۱۰۰ عدد تار مو در طول روز طبیعی میباشد، اما چنانچه ریزش مو بیشتر از این حد باشد، فرد دچار ریزش مو شده است که عوامل مختلفی باعث ریزش موی غیر طبیعی میشود، از این عوامل میتوان سوء تغذیه، تغییرات هورمون بدن، کاهش وزن ناگهانی و استرس را نام برد.
از شایعترین دلایل ریزش مو تلوژن افلویوم میباشد که به دلیل استرسهای فیزیکی و روانی این بیماری رخ میدهد. بنابراین چنانچه رژیم غذایی فرد سرشار از ویتامینها و مواد مغذی باشد، باعث رساندن این مواد مغذی به فولیکولهای مو شده و رشد سریعتر آنها را به همراه دارد، اما چنانچه بدن دچار کمبود ریز مغذیها شود خونرسانی به موها به طور کامل انجام نگرفته و منجر به ریزش موها میشود، همچنین به منظور بررسی شرایط بدنی سالانه باید آزمایشهایی صورت گیرد تا از ریزش موها پیشگیری شود.