درمان اسکار
زمانیکه قسمتهای مختلف بدن دچار آسیبدیدگی عمیق میگردند، فاکتورهایی در بدن وجود دارد که موجب ترمیم این آسیبدیدگی میشوند. اما گاهی ترمیم آسیبدیدگی بهصورت برآمدگی بر روی پوست ظاهر میشود و با بقیه بافتهای بدن تفاوت دارد، که این مورد موجب نگرانی افراد میشود. گاهی این اسکارها به گونهای نازیبا بر روی پوست و بخصوص در صورت ظاهر میشود که موجب کاهش اعتماد به نفس و نگرانی افراد میشود و بهدنبال راهکارهای مختلفی برای از بین بردن اسکار و درمان آن میباشند. زمانیکه پوست آسیب میبیند، کلاژن موجب ترمیم زخم میشود، گاهی این بهبودی بهگونهای میباشد که پوست نسبت به سایر قسمتها دچار برآمدگی شده و گاهی رنگ آن نیز متفاوت میباشد.
بهترین راه برای درمان اسکار، توسط پزشک متخصص انتخاب میشود. اما بهتر است قبل از ایجاد اسکار پوست، بهخوبی از زخمها مراقبت شود تا در هنگام بهبودی، مانع از شکلگیری اسکار بر روی آن شود. نوع اسکارها با هم متفاوت میباشد، بعضی اسکارها، نسبت به بقیه آنها سریعتر بهبود پیدا میکند. نوع اسکاری که ایجاد میشود با توجه به شرایط فرد متفاوت میباشد.
۱- ممکن است آسیب پوستی بدلیل سوختگی و یا جراحی باشد.
۲- ممکن است بعضی از اسکار ها بدلیل نوع پوست فرد به وجود بیاید بعضی از خانوادهها بهصورت ارثی سابقه کلوئیدی شدن زخم ها را دارند. بعضی از اسکارها بهصورت ارثی میباشند، رنگ و ضخامت و بافت پوست باعث ایجاد نوع اسکار میشود.
۳- محل آسیبدیدگی در به وجود آمدن اسکار تأثیرگذار میباشد، درصورتیکه زخم بر قسمتهایی از بدن که بافت آنها ضخیمتر باشد، به وجود آید امکان ایجاد اسکار بر روی این نواحی بیشتر است.
جهت نوبت دهی یا مشاوره رایگان با کلینیک زیبایی بیمارستان عرفان نیایش با ما در ارتباط باشید: ۴۹۷۹۳ (خط ویژه تهران بدون کد 021) ۶ –۰۲۱-۴۹۷۹۶۲۶۴ (تماس از سراسر کشور) مشاوره وات ساپ
انواع اسکار و شرح آن
برای درمان اسکار ابتدا باید نوع اسکار ایجاد شده بر روی پوست مشخص شود تا بتوان با توجه به نوع اسکار، بهترین گزینه را برای درمان آن انتخاب کرد. اسکار ها دارای انواع مختلفی هستند که از آنها میتوان موارد زیر را نام برد.
۱- اسکار هایپرتروفیک
این اسکار بدلیل واکنش بدن و تولید کلاژن بیشاز مقدار مورد نیاز، ایجاد میشود و بافت اسکار در اطراف زخم به وجود میآید
۲- اسکار کلوئید
ترمیم پوست در این نوع اسکارها بیشاز محدوده اصلی میباشد و بهصورت برجسته بر روی پوست باقی میماند. رنگ آن بهصورت تیره میباشد و پوست آن سفت بهنظر میرسد. بیشتر این مورد، برای افرادی که رنگ پوست آنها تیره میباشد و یا اینکه سابقهی خانوادگی کلوئیدی شدن زخم را دارند به وجود میآید و درصورتیکه درمان آن انجام نشود، ممکن است به رشد خود ادامه دهد و باعث ایجاد التهابات شود.
۳- اسکار فرورفته
درصورتیکه در زمان ترمیم زخم، کمبود کلاژن در سطح پوست وجود داشته باشد، باعث میشود زخمها بهخوبی ترمیم نشده و این ترمیم باعث ایجاد اسکار در زیر پوست شود. گاهی بهبودی زخمها بهگونهای میباشد که باعث تغییر رنگ پوست در ناحیه مورد نظر میشود و درصورتیکه رنگ پوست نسبتبه سایر قسمتهای پوست دارای رنگ تیرهتری باشد به آن هایپرپیگمنتیشن میگویند و زمانیکه بافت اسکار نسبت به پوست اطراف آن روشنتر باشد به آن، هایپو پیگمنتیشن گفته می شود.
۴- اسکار انقباضی
این نوع از اسکارها، بهدنبال سوختگی ایجاد میشوند و پوست ترمیم شده بعد از ترمیم سفت شده و ممکن است دردناک باشد و این اسکارها اغلب عضلات زیر پوست را نیز تحت تأثیر قرار میدهند و ممکن است حرکت آنها دچار اختلال شود.
۵- اسکار گسترده
این اسکارها بیشتر به دنبال جراحی به وجود میآید و زخم ترمیم شده بهصورت برجسته و یا تو رفتگی کمتر مشاهده میشود و اغلب صاف و کمرنگ هستند. اسکار به دلیل تغییر رنگ بر روی پوست مشخص می باشد.
اسکار پوست
در صورتیکه پوست دچار زخم شود بهمرور زمان این زخمها بهبود پیدا میکند. فرایند بهبود بهگونهای پیش می رود که ترمیم آن پوست، باعث ایجاد لایه جدیدی بر روی پوست شود و به ترمیم پوست بپردازد، اما درصورتیکه زخمها عمیقتر باشد، ترمیم آن بهگونهای میباشد که بافت ضخیمتری بر روی پوست ایجاد میشود و گاهی رنگ این بافت نسبت به سایر قسمتها متفاوت میباشد و ممکن است با گذشت زمان، رنگ آن بهصورت تیره درآید و یا نسبت به سایر قسمتها روشنتر باشد.
اکثر اوقات اسکارها با سایر قسمتهای پوست همسطح میباشد اما گاهی ترمیم آن با شدت بیشتری انجام می شود و بافتها بهصورت برجسته بر روی پوست بروز میکند و در مواردی مانند آبله مرغان و آکنه، اسکار هایی که ایجاد میشوند، دچار تورفتگی هستند و ایجاد این حالت، بدلیل التهاب زیاد پوست میباشد.
پیشگیری از ایجاد شدن اسکار پوست
زمانیکه پوست دچار آسیبدیدگی میشود، بدن در برابر این آسیبدیدگی واکنش نشان می دهد و اقدام به ترمیم آن میکند، برایاینکه بهبود زخم بخوبی انجام بگیرد و احتمال ایجاد اسکار بر روی آن کاهش پیدا کند، بهتر است مراقبت های زیر را انجام دهید
۱- محل زخم را بهخوبی تمیز کنید.
۲- درصورتیکه بر روی پوست شما بریدگی و یا آسیب بروز کرده ناحیه آسیبدیده را با صابون و آب بشویید و سعی کنید ازصابون های ملایم استفاده شود و با انجام این کار، باعث میشوید میکروبها به درون زخم وارد نشود.
۳- استفاده از وازلین
وازلین تأثیر بسیاری در مرطوب نگهداشته شدن زخم دارد و از ایجاد دلمه بر روی زخم جلوگیری میکند.
۴- زخم را پانسمان کنید.
امروزه با توجه به پیشرفتهایی که در تجهیزات پزشکی روی داده است. پانسمانهای مختلفی در داروخانه ها موجود میباشد که این پانسمانها حاوی ترکیبات سیلیکونی هستند، که از ایجاد اسکار بر روی ناحیه مورد نظر پیشگیری میکنند.
۵- پانسمان خود را بهطور مرتب تعویض کنید. پانسمانهایی که برای زخم استفاده میشود، باید بهطور منظم عوض شود تا از ایجاد عفونت جلوگیری شود. همچنین چنانچه پوست شما نسبت به چسبهای پانسمان حساسیت دارد، بهتر است از گازهایی استفاده کنید که بهصورت چسبی نمی باشند و یا از ورقههای سیلیکون استفاده کنید.
۶- از بخیهها مراقبت کنید.
درصورتیکه از بخیه برای ترمیم زخم استفاده کردهاید، باید مراقبتهای لازم را از آن انجام دهید و بهصورت خودسرانه بخیههای آن را نکشید.
۷- استفاده از کرم ضد آفتاب
یکی دیگر از مواردی که تأثیر بسزایی در پیشگیری از اسکار دارد، استفاده از کرم ضد آفتاب میباشد. که باعث کاهش قرمزی جای زخم میشود و از ایجاد اسکار جلوگیری میکند.
راههای درمان اسکار پوست
با توجه به نوع اسکار و میزان آن روشهای مختلفی برای درمان آن وجود دارد که بعضی از این روشها عبارتاند از
۱- پیلینگ شیمیایی
پیلینگ شیمیایی یا همان لایهبرداری شیمیایی درصورتیکه توسط پزشک متخصص انجام شود، بدلیل اینکه مواد مورد استفاده در آن قویتر میباشد، فرد نتایج رضایتبخش تری دریافت میکند که استفاده از این روش با توجه به پوست افراد و نوع اسکار متفاوت میباشد. استفاده از این روش باعث برداشته شدن لایه سطحی پوست میشود و تأثیر زیادی در ترمیم اسکارها دارد.
۲- عمل جراحی
درصورتیکه اسکار ایجاد شده بر روی پوست صورت باشد و میزان برآمدگی و یا تورفتگی آن شدید باشد و باعث ایجاد نگرانی افراد شود، عمل جراحی میتواند بهترین گزینه برای درمان آن باشد. زیرا استفاده از عمل جراحی برای زخمهای بسیار عمیق میباشد. در استفاده از این روش ممکن است بعد از انجام عمل جراحی آثاری بر روی پوست باقی بماند، اما نسبتبه ایجاد اسکار خیلی بهتر میباشد، و بهمرور زمان این آثار ایجاد شده کمرنگتر میشود، اما تغییر رنگ ایجاد شده در آن بهصورت دائم میباشد. در صورتیکه اسکار بر روی صورت خانمها ایجاد شده باشد، میتوانند با استفاده از مواد آرایشی، اثرات آن را محو کنند.
۳- تزریق کلاژن
در صورتی که اسکار ایجاد شده بر روی پوست بهصورت تو رفتگی باشد، استفاده از کلاژن بهترین گزینه میباشد. کلاژن بهصورت تزریق به ناحیه مورد نظر وارد میشود و بلافاصله بعد از تزریق تأثیرات آن بر روی پوست قابل مشاهده میباشد، اما اثر گذاری آن بهصورت موقت میباشد و نیاز به تکرار دارد.
۴- تزریق چربی
یکی دیگر از روشهای درمانی، تزریق چربی میباشد که در این روش از چربیهای بدن خود فرد استفاده میشود و به قسمتهایی که دچار اسکار شده است، تزریق میشود. در واقع این اسکارها بهصورت فرو رفته بر روی پوست، ایجاد شدهاند و استفاده از تزریق چربی باعث میشود، سطح پوست بهصورت هموارتر و صاف درآید. چربیها با استفاده از فرایند لیپوساکشن از نواحی موردنظر استخراج میشود.
۵- سابسیژن
یکی دیگر از روشهایی که برای درمان اسکارهای فرو رفته استفاده میشود سابسیژن میباشد. در این روش اتصالهای اسکار را، به بافت زیرین پوست قطع کرده و این موضوع باعث ترمیم فرو رفتگیهای ایجاد شده در پوست میشود. در واقع اتصال اسکار به بافتهای زیر پوست باعث ایجاد فرو رفتگی میشود که در فرایند سابسیژن با استفاده از وسیلهای بنام سابسیژکتور، این اتصالات را قطع میکنند. در این روش از بیحس کنندههای موضعی استفاده میشود و هیچگونه دردی متوجه فرد نمیشود.
انجام روشهای خانگی برای درمان اسکار پوست
۱- استفاده از گیاه آلوئه ورا
آلوئه ورا حاوی ژل میباشد که این ژل تأثیر زیادی در ترمیم جراحت ها دارد و خاصیت ضد التهابی دارد. بهتر است برای تاثیر گذاری بیشتر ژل آلوئه ورا با آبلیمو و یا گلاب ترکیب شده و این ترکیب را بر روی محل جراحت قرار دهید و این کار را چند بار در هفته تکرار کنید.
۲- روغن نارگیل
استفاده از روغن نارگیل باعث تغییر رنگ پوست می شود و تأثیر زیادی بر روی لکههای تیره دارد و در صورتیکه با کمی گلیسیرین و روغن زیتون ترکیب شود، باعث افزایش درخشندگی پوست میشود.
۳- استفاده از آب پیاز
پیاز خاصیت ضد باکتریایی دارد و استفاده از آن در ترمیم زخمها، باعث پیشگیری از عفونت میشود. همچنین آلیسین موجود در پیاز باعث ترمیم جای زخم میشود. برای استفاده از آن، کافیست پیاز را رنده کنید و آن را بر روی محل موردنظر قرار دهید، ترکیب آب پیاز با آبلیمو و گلاب باعث اثربخشی بیشتر آن میشود.
۴- روغن اسطوخودوس
یکی دیگر از مواردی که تأثیر زیادی در ترمیم جای زخمها دارد، استفاده از روغن اسطوخودوس میباشد. سنگ نقره بهصورت پودری، در عطاریها موجود میباشد که برای ترمیم جای زخم بهتر است، آن را بهصورت پودر بر روی ناحیه مورد نظر قرار دهید. این ماده بهتنهایی اثربخشی بالایی دارد و بهتر است با مواد دیگر ترکیب نشود.
۵- ژل سیلیکونی
استفاده از ژلهای سیلیکونی تأثیر زیادی در درمان جای زخم و اسکار دارد، این ژلها را میتوانید از داروخانه تهیه کنید و در مدت زمان کوتاهی شاهد تغییرات بر روی جای زخم و لکههای ناشی از آن باشید.
۶- استفاده از قرص آسپرین
برای ترمیم جای زخم میتوانید از قرص آسپرین کمک بگیرید، چند عدد قرص آسپرین را با کمی آب مخلوط کرده تا حالت خمیری شکل پیدا کند و آن را به مدت نیمساعت بر روی ناحیه موردنظر قرار دهید و سپس آن را با آب سرد شستشو دهید. این کار را چند بار در هفته تکرار کنید.
۷-ماسک سیب زمینی و ماست
در صورتیکه اسکار دچار تغییر رنگ شده است، استفاده از ماسک سیبزمینی و ماست تأثیر زیادی بر روشن کنندگی ناحیه مورد نظر دارد. برای اینکار کافیست، مقداری سیبزمینی را رنده کنید و با چند قطره آبلیمو و ماست آن را ترکیب کرده و به مدت سی دقیقه بر روی ناحیه مورد نظر قرار دهید، سپس آن را با آب سرد شستشو دهید.
۸- استفاده از لیمو
لیمو تاثیر زیادی بر از بین بردن اسکار دارد، برای استفاده از لیمو، کافیست پنبه ای را با چند قطره آبلیمو آغشته کرده و بر روی اسکار بمالید و ۳۰ دقیقه به آن زمان دهید و سپس با آب سرد بشویید، اینکار را سه بار در هفته انجام دهید. استفاده از لیمو به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی که دارد، تأثیر زیادی در ترمیم سلولهای آسیب دیده دارد و همچنین موجب تغییر رنگ پوست میشود.
درمان اسکار پوست با لیزر
یکی از روشهایی که برای بهبود اسکارها مورد استفاده قرار میگیرد، استفاده از لیزر درمانی میباشد. در لیزر اشعههایی با طول موج مشخص بر روی ناحیه مورد نظر تابانده می شوند. در واقع استفاده از لیزر باعث از بین رفتن لایههای خارجی آسیبدیده پوست میشود و ظاهر آن را بهبود میبخشد، همچنین با تأثیری که بر عروق خونی دارد، باعث تغییر رنگ در ناحیه موردنظر میشود. استفاده از لیزر با توجه به انواع پوست های مختلف، روشهای متفاوتی دارد، که پزشک موردنظر با توجه به شرایط پوستی شما، از گزینههای مختلف آن استفاده میکند. از لیزرهای مورد استفاده برای درمان اسکار میتوان لایهبرداری با لیزر، لایهبرداری با لیزر فر کشنال و لایهبرداری با لیزر غیر کاهنده را نام برد.
استفاده از لیزر باعث از بین رفتن سلولهای مرده و جایگزینی سلولهای جدید میشود. استفاده از لیزر باعث رفع کامل اسکار نمیشود، اما تأثیر زیادی در کاهش میزان آن دارد. قبل استفاده از لیزر، از بیحس کنندههای موضعی استفاده میشود تا هیچگونه دردی متوجه فرد نشود و پزشکی که این کار را انجام می دهد باید دارای تجربه کافی باشد. ممکن است بعد استفاده از لیزر، عوارضی مانند درد تورم و قرمزی در ناحیه تحت درمان ایجاد شود، که این عوارض بهصورت موقت میباشد و بعد از چند روز کاملاً از بین میرود. استفاده از لیزر برای از بین بردن اسکار، بهصورت سرپایی انجام میشود و دوره نقاهتی ندارد. استفاده از لیزر برای کاهش اسکار های زیر قابل اجرا است
۱- اسکارهای جای زخم
۲- اسکارهای سوختگی اسکارهای آکنه و رفع لکههای تیره
۳- کاهش لکههای تیره که بهصورت هایپرپیگمنتیشن و هایپو پیگمنتیشن، بر روی پوست ایجاد شده است.
بدلیل اینکه لیزر اسکار، با استفاده از نور باعث کاهش اسکارها میشود، افرادی که پوست آنها نسبت به نور حساس میباشد، باید قبل از درمان پزشک موردنظر را در جریان قرار دهند. استفاده از لیزر برای افرادی که آکنه فعال و زخمهای پوستی و یا پوست تیره دارند، درمان مناسبی نمیباشد.
استفاده از لیزر رنگی پالسی
در این روش اشعههای لیزر با تراکم بالا درمحدوده معین و با طول موج مشخصی تابانده میشود و با توجه به میزان اسکار پوستی، مدت زمان تاباندن پالسها و فاصله بین آنها متفاوت میباشد.
استفاده از این لیزر تأثیر بسزایی در کاهش میزان لکههای پوستی و آسیبهای ناشی از سوختگی دارد، و باعث درمان اسکارهای کلوئیدی و هایپرتروفیک میشود. میزان عوارض ایجاد شده در اثر استفاده از این نوع لیزر بسیار کم میباشد و مشکلات جانبی زیادی ندارد.
استفاده از لیزر فرکشنال
لیزر فرکشنال بیشتر لایه درم پوست را تحت تأثیر قرار میدهد یعنی با نفوذ در عمق یک تا دو میلیمتری پوست، باعث ایجاد گرما در این ناحیه میشود و کلاژن سازی پوست را تحریک میکند. در واقع ایجاد کلاژن های جدید، باعث میشود سلولهای مرده پوست از بین برود و سلولهای جدید جایگزین آن شود. استفاده از لیزرفرکشنال تأثیر بسزایی در درمان اسکار ها دارد و باعث افزایش حالت ارتجاعی پوست میشود و همچنین پوست ناحیه مورد نظر از سفتی نسبی برخوردار میشود.
میزان جلسات استفاده از لیزر، برای درمان اسکار با توجه به نوع اسکار متفاوت میباشد اما حداکثر سه تا چهار جلسه، لیزر فرکشنال باید انجام شود تا نتایج مطلوبی دریافت شود. بعد از انجام لیزر فرکشنال باید مراقبتهایی انجام دهید تا تأثیر آن بر روی پوست بیشتر باشد. در این روش نیز از بیحس کنندههای موضعی استفاده میشود تا هیچگونه دردی متوجه فرد نشود.
استفاده از میکرونیدلینگ
در این روش منافذ ریزی بر روی پوست ایجاد می شود تا موجب کلاژن سازی شود. درصورتیکه بههمراه میکرونیدلینگ از تزریق پی آر پی نیز استفاده شود، تأثیر آن بیشتر میباشد. در واقع این منافذ در عمق دو میلیمتری پوست ایجاد میشوند و بعد از درمان اثری از این منافذ بر روی پوست باقی نمیماند.
تزریق پی آرپی به همراه میکرونیدلینگ باعث میشود، پوست تقویت شود و مواد لازم برای افزایش انعطافپذیری پوست به آن افزوده شود و تأثیر بسزایی در درمان سلولهای آسیبدیده پوست داشته باشد.
جهت نوبت دهی یا مشاوره رایگان با کلینیک زیبایی بیمارستان عرفان نیایش با ما در ارتباط باشید: ۴۹۷۹۳ (خط ویژه تهران بدون کد 021) ۶ –۰۲۱-۴۹۷۹۶۲۶۴ (تماس از سراسر کشور) مشاوره وات ساپ
روش از بین بردن جای زخم با لیزر
برای انجام لیزر جهت درمان اسکار، ابتدا جلسه مشاورهای برای فرد تعیین میشود تا در آن جلسه چگونگی انجام لیزر و عوارض آن برای بیمار شرح داده شود و همچنین درصورتیکه فرد داروی خاصی مصرف میکند یا به بیماری خاصی مبتلا میباشد، این مورد را با پزشک در جریان بگذارد. نحوه عملکرد لیزر به شیوه زیر میباشد.
۱-ابتدا ناحیه مورد نظر توسط پزشک پاکسازی میشود و در صورت لزوم از بیحس کنندههای موضعی که بهصورت تزریقی و یا موضعی میباشند، استفاده میشود.
۲- درصورتیکه جای اسکار بر روی صورت باشد و از عینکهای مخصوص برای فرد استفاده میکنند تا استفاده از لیزر، باعث مشکل در بینایی فرد نشود.
۳- برایاینکه پالسهای لیزر تأثیری بر پوست اطراف نداشته باشد، پزشک موردنظر از حوله و یا گاز مرطوب در اطراف زخم استفاده میکند.
۴- بعد از پایان کار بهمنظور روند بهبودی سریعتر و کاهش عوارض، پزشک موردنظر از پماد و پانسمان تمیز استفاده میکند، تا ناحیه موردنظر را پوشش دهد.
۵- ممکن است بعد از انجام لیزر، ناحیه موردنظر دچار تورم و سوزش شود که این عوارض بهصورت موقت میباشد و با استفاده از لوسیونهای مرطوب کننده میتوان میزان این عوارض را کاهش داد. هزینه لیزر درمانی اسکار چقدر است؟
عوامل مختلفی بر روی هزینه دریافتی انجام لیزر تاثیر گذار می باشد، از این عوامل می توان موارد زیر را نام برد
۱- مکان کلینیک زیبایی
هرچه کلینیک زیبایی از موقعیت بهتری برخوردار باشد و خدمات بیشتری را به مراجعین ارائه کند، هزینه دریافتی لیزر نیز بیشتر می باشد. چه بسا کلینیک های زیبایی که در یک شهر واقع هستند، اما هزینه دریافتی آنها به دلیل موقعیت جغرافیایی متفاوت، متغیر می باشد و این موضوع در مورد کلینیک های زیبایی شهر های مختلف، نیز صدق میکند.
۲- میزان سابقه و مهارت پزشک متخصص
انحام لیزر باید توسط پزشک متخصص وحرفه ای انجام شود تا به دلیل عدم مهارت پزشک، آسیب جدی به پوست وارد نشود. هر چه سابقه ی پزشک متخصص بیشتر باشد، امکان دارد میزان هزینه دریافتی افزایش یابد. اما باید بدانید انجام لیزر نیاز به دقت وحساسیت زیادی دارد و اگر هزینه بیشتری در این زمینه پرداخت کنید و پزشک شما از مهارت کافی برخوردار باشد از ایجاد هزینه های اضافی جلوگیری می شود و درصورتی که در اثر عدم مهارت پزشک آسیبی به پوست وارد شود، هزینه های درمان آن بیشتراست وچه بسا نتایج مطلوبی دریافت نشود.
۳- تعداد جلسات درمانی
گاهی اسکار ایجاد شده بر روی پوست شدید می باشد و به منظور کاهش بیشتر اثرات ان، تعداد جلسات درمانی افزایش میابد. هر چه میزان جلسات درمانی بیشتر باشد، هزینه درمانی نیز بیشتر است.
۴- میزان گستردگی ناحیه تحت درمان
هر چه میزان گستردگی اسکار بیشتر باشد، طول جلسه درمانی بیشتر می باشد، هزینه درمانی آن نیز افزایش میابد.